Panik efter flera hajattacker i Australien

En serie våldsamma haj attacker sprider skräck i Australien. Enligt en populär teori har överfiskningen tvingat hajarna att börja äta människor – något som dock förnekas av flera forskare.

Hajattackerna kommer sedan Sydney i miljömedvetet nit försökt städa upp både på stränderna, i hamnen och i havet. Antalet rederier har minskat, skeppsindustrin har krympt och skräpdumpning har blivit straffbart. Giftiga båtbottenfärger har förbjudits. Dessutom har det kommersiella fisket minskat, vilket enligt fiskeexperter ökat antalet fiskar.

Men renare vatten och flera fiskar gör också att hajarna kommer närmare stranden i sin jakt på annan föda.

Delstaten New South Wales, där Sydney ligger, ska undersöka hur många hajar som simmar i havet utanför Sydney. Industriministern för delstaten, Ian MacDonald, räknar med att resultatet ska visa att minskningen av antalet hajar har upphört.

- De rapporter jag får från människor som spanar efter hajar är att det verkar bildas hajstim i både flodmynningar och längs havskusten, sade han till australiska ABC.

Förklaringen är enligt honom förbättrad miljö och minskat fiske i delar av delstaten.

Nu har övervakningen av Bondi beach ökat. Helikoptrar cirkulerar över området och på fredagsmorgonen var stranden stängd.

De flesta manar till lugn men vaksamhet. Rådet är att inte bada i gryningen eller skymningen då hajarna brukar äta. Man bör också hålla sig borta från områden där hajar intar sin föda, såsom hamnar och flodmynningar.

Senast en människa dog av en hajattack i Australien var i december 2008 då en haj attackerade en snorklande man utanför en strand söder om Perth.

Totalt har 56 människor dött av olika hajattacker i Australien under de senaste 50 åren – många när de surfat.

Mars 2011
En 48-årig man blev biten i armen och fick en del av sin surfingbräda uppäten då han anfölls av en haj utanför New South Wales i Australien på tisdagen. Det skriver Sydney Morning Herald.

Attacken inträffade när Dave Pearson surfade utanför Crowdy Head och låg och paddlade på sin bräda för att hitta rätt våg. Hajen, som var omkring 2,5 meter, bet honom i vänsterarmen och slet sedan loss en del av brädan.

Dave Pearson lyckades dock ta sig i land och fick snabbt hjälp av andra surfare och en strandvakt. Efter att ha fått syrgas och tryckförband fördes han till sjukhus i Newcastle för vård.

En liknande attack från en stor vithaj inträffade i Port Stephens för en vecka sedan. En 24-årig kvinna lyckades då undkomma med livet i behåll sedan hon bitits flera gånger efter att ha ramlat av sin bräda vid Jimmys Beach, skriver tidningen.

Januari 2009

13-åriga Hannah Mighall som var ute och surfade med sin kusin, Syb Mundy, på Binalong Bay på den australiska östkusten. Plötsligt bryter den fem meter långa vithajen havsytan och biter av en stor bit av Mighalls surfbräda. Mighall får panik. Skriker förtvivlat.

En annan surfare, Ian Hollingsworth, 30 meter bort bevittnar hela händelseförloppet.

–Hajen tog tre stora tuggar från hennes ben. Jag kunde se hur hajen drog henne baklänges och försökte få henne under vattenytan, uppger Hollingsworth för Adelaidenow.

– Det var som en scen från Hajenfilmen, det var förskräckligt, fortsätter Hollingsworth.
Samtidigt lovprisar Hollingsworth 13-åringens kusin som kom till hennes räddning.

– Han slog mot hajen och lyckades ta tag i henne.
Efter att Mundy lyckats wrestla bort hajen och rädda kusinen från hajens gap, kunde han lyfta upp henne på sin surfbräda. Direkt när de nådde stranden fanns där folk som hjälpte till med bandage och ringde ambulansen. Hennes tillstånd var stabilt under gårdagen.

Den andra attacken förtäljer ett liknande scenario. Surfaren Jonathon Beard hade även han turen att ha en snabbtänkande vän vid sin sida.

Det var runt klockan 8.30 på lördagsmorgonen som en vithaj propellerade sig likt en borr, bröt vattenytan och lämnade Beard med ett 40 centimeter djupt köttsår i vänstra låret.

Hans vänner hjälpte honom i land och bandagerade benet. Flygambulansen tog honom till Gold Coast Hospital för akutoperation.

Surfarkompisen Paul Holden berättade att de var ett gäng polare som surfade bland en flock delfiner. Plötsligt dök hajen upp från det blå.

– Vattnet blev fullständigt vitt. Det blev en kaosartad stämning. Jag är fortfarande chockad, avslutar Holden för Adelaidenow.

One Response to “Panik efter flera hajattacker i Australien”

  1. law forms skriver:

    I am now not certain the place you are getting your information, but great topic. I must spend some time finding out more or figuring out more. Thank you for magnificent information I was in search of this info for my mission.

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu