Mikaels dopdag 28 Maj 1992

Min son Mikael döptes den 28 Maj 1992, det var på Kristi himmelsfärdsdagen. Han döptes i Juoksengi i ett hus vid vägen som vi hyrde. Det var strålande sol och så varmt inomhus så vi beslöt oss för att hålla dopet på verandan. Mikael grät och var otröstlig i hettan tills prästen tog vatten och öste på hans huvud, då tystnade Mikael och var helt lugn resten av dopakten

Juoksengi är en tätort vid Torneälven i Övertorneå kommun, Norrbottens län. Norra polcirkeln, som passerar orten, har givit Juoksengi smeknamnet ”polcirkelbyn”. Juoksengi är en av de äldsta byarna i Tornedalen med anor ända från medeltiden och redan på 1500-talet fanns det ett femtontal gårdar i byn. Juoksengi är en av Tornedalens mest långsträckta byar, trakten eller byn Juoksengi börjar i söder i Niskanpää och slutar i norr i Lampisenpää. Benämningen på de södra respektive norra bydelarna härrör sig från släktnamnen Niska respektive Lampinen, Niskanpää kan tydas som Niskas del av byn Juoksengi, Lampisenpää som Lampinens del av byn Juoksengi.
Det finns olika hypoteser om hur namnet Juoksengi har uppkommit. En hypotes säger att byanamnet kommer från samiskans juoksa, båge, vilket torde syfta på att Torneälven har en böjd form söder om byn. En annan, mer trolig, hypotes utgår från att byanamnet kommer från personnamnet Juoksa. Olika stavningar på byanamnet som förekommit är på 1500-talet Jwxenge, Joxenge och Juxenhe. År 1760 träffar man på en stavning, Juoxengi, som liknar dagens.

Det finns en by på finska sidan som kallas Juoksenki, bara några hundra meter bort. De var samma by tills 1809, då de skildes åt av den nya riksgränsen. Finnarna kallar båda byarna Juoksenki.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu