Olika slags drömmar

Drömmar om död

Om man drömmer om döden, även vår egen död behöver inte betyda något olycksbådande. Självklart kan det berätta om sorg, förtvivlan och saknad, men det kan också berätta att slutet på en episod i vårt liv är på väg. Det kan också visa att något nytt är på väg, vi kommer till en ny fas i vårt liv.

En dröm om döden kan tyda på aggressiva, fientliga, eller kanske till och med hatiska känslor mot den döda personen men kom ihåg drömmar överdriver oftast för att få fram sitt budskap. Att något eller någon dör kan också betyda att en del av ens personlighet har dött eller håller på att dö. Det kan också betyda att man vill ”ta död” på en av sina dåliga sidor.

Falldrömmar

Alla har väl någon gång vaknat av en hemsk känsla massa gånger av att falla och falldrömmar tycks vara den typ av drömmar som återkommer. Dessa drömmar präglas oftast av en stark rädsla, men man hinner oftast vakna innan man nått botten. Så länge man inte vet vad det undermedvetna handlar om kan det verka farligt och skrämmande detta kan vara en bild av ångest att falla ner i det omedvetna. Symboliskt sätt så kan falldrömmar betyda att man kommit alldeles för högt i en fantasivärld eller att man nått för höga höjder och det är dags att komma tillbaka ner på jorden. Det är den generella psykologiska förklaringen till falldrömmar.
Sanndrömmar

Mer än tio procent av befolkningen har någon gång haft en dröm som besannats, trots det anser de flesta att sanndrömmar är något mystiskt och övernaturligt. Att få sanndrömmar är något som verkar gå i arv. Många som har den förmågan vågar inte visa det, för rädslan att bli utskrattade.

Återkommande drömmar

Det är mycket vanligt att vi har drömmar som upprepar sig i mer eller mindre samma version. Mellanrummet tills det att drömmen kommer igen kan vara allt ifrån en natt till ett par år. En återkommande dröm tyder på att det är något som kräver uppmärksamhet. Vi har alla rester från svåra händelser och trauman kvar som vi ännu inte har klarat upp och bearbetat. Dessa rester och bekymmerkan ligga dolda i vårt undermedvetna psyke. De återkommande drömmarna är signaler från vårat omedvetna om något som behöver klaras upp. När vi har tagit itu med problemen brukar de återkommande drömmarna försvinna.

Mardrömmar

I stort sett har alla en mardröm då och då, känslan att vakna up alldeles kallsvettig och vettskrämd har väl alla haft. Mardrömmar förekommar oftast i den senare delen av sömnen beroende på att man drömmer mer intensivt då. Psykiatrikern Stanley Palombo tror att en mardröm dramatiserar problem eller oro som nyligen infunnit sig i det vakna livet. Professor Ernest Hartman tror däremot att mardrömmar beror på en dålig uppväxt, ett dåligt självförtroende och svårigheter att skilja på fantasi och verklighet. Anledningen till att vi vaknar under den delen av drömmen då den är som hemskast är att vi inte klarar av att handskas med den svåra situationen sovandes.

Lucida drömmar

En lucid (genomlyst) dröm är när man i drömmen inser att man drömmer. Detta fenomen är ganska vanligt. Drömmar som upprepar sig har lätt för att bli lucida med tiden. Eftersom att man i en dröm där man redan vet precis vad som skall hända lätt upptäcker något som inte är precis som det brukar vara. De lucida drömmarna har oftast mer realistiskt innehåll som andra det är först när drömmaren lägger märke till något orealistiskt eller att någon detalj fattas som han inser att han drömmer. När man väl har upptäckt att man drömmer kan det vara svårt att stanna kvar i drömmen. Senoifolket har en utvecklad teknik och ett brett användningsområde när det gäller lucida drömmar. De lär sig att få ut något positivt ur varje dröm.

Färger i drömmar

Undersökningar har bevisat att de flesta människor drömmer i färg den mesta delen av tiden, men vi glömmer det snabbt. I våra drömmar använder vi ofta en bestämd färg för att visa en viss stämning eller någon särskild minnesbild. Ibland kan färg betyda att man drömmer om en viss person. Om en färg ofta dyker upp i ens drömmar eller om något tycks vara en ovanlig färg t.ex. om bananer skulle vara lila eller blå istället för gul kan det vara viktigt att ta reda på vad just den färgen kan betyda. Självklart måste färgerna tolkas från person till person. Man har kommit fram till att människor som drömmer färgrika drömmar har en utåtriktad personlighet, medan en person som drömmer svartvita drömmar tycks vara mera inåtvänd.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu