Änglar

Tron på änglar är central inom islam. Den börjar med hur Koranen dikterades för Muhammed av änglarnas härskare, Djibril/Jibril (= det judeokristna namnet på denna ängel är Gabriel).

Inom islam är änglar välvilliga varelser, skapade av ljus (medan vi människor alltså är skapade av krukmakarlera och djinnerna av eld eller snarare gnistor från ökeneldar).

Islams änglar har inte någon fri vilja utan endast existerar för att dyrka och tjäna Gud (Allah) och vara hans sändebud. De är alltså inte kapabla att synda. Vilket måste betyda att islams Iblis (= vår Satan) inte kan vara någon fallen ängel, ty saknar man en fri vilja, måste man ju vara programmerad till att för evigt tjäna och dyrka Gud/Allah.

Änglar inom islam är per definition könlösa, samma synsätt som finns inom judendom och kristendom. Fast här finns en konflikt inom framför allt kristendomen enär kristendomen lär ut att fallna änglar gillar att ha ihop det med kvinnliga människovarelser.

Till änglarnas arbetsuppgifter (i alla fall inom islam) hör att skriva ner alla människors handlingar samt att ge varje nyfött barn en själ och på motsvarande vis hämta tillbaka själen vid en persons död.

Izrail (Azrael) är namnet på den dödsängel som tillsammans med sina medhjälpare är den som har som uppgift att skilja själen från kroppen när en person dör. Han har är ärkeängels status.

Det finns utöver Djibril/Jibril (vår Gabriel, dvs han som dikterade Koranen å¨t profeten Muhammed) och dödsängeln Izrail (vår Azrael) ytterligare två ärkeänglar inom islam. Dessa två är Mikail (vår Mikael vars huvuduppgift det är att belöna människor för deras goda gärningar, men åtminstone inom islam är Mikail den ärkeängel som ligger bakom åska och blixtar över världen) samt Israfil (vår Rafael som bland annat är den ärkeängel som ska signalera början av Domedagen (= Yaum al-Qiyamah i Koranen) genom att blåsa i en trumpet.

Om Izrail (Azrael) förtjänar att tilläggas att han inte självsvåldigt kan bestämma/besluta när någons själ ska hämtas hem till Gud/Allah igen. Den tidpunkten är det Gud/Allah allena som avgör, och dödsängeln har alltså ingenting med detta att göra.

Inom islam fanns det förr en tradition att män som rakade bort sitt huvudhår måste lämna kvar en tuss/lock någonstans på hjässan, så att Izrail (Azrael) skulle ha något att greppa tag i, när själen skulle transporteras tillbaka till Gud/Allah.

Om dödsängeln Izrail (Azrael) kan du läsa mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Azrael .

One Response to “Änglar”

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget. And trackBack URL.

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu